Soalan Ramalan Sejarah SPM 2008.

OK..hari ni kertas ramalan utk subjek sejarah lak.Seperti yang dah dikatakan sebelum ni.Jangan percaya bulat2..nanti nangis tak berlagu dibuatnya.Bisu terus mulut korang nnt sbb tergamam.Hi hi hi hi..Apa2 pun kena habiskan baca buku sejarah tu.

Sebelum tu..Nak bagi peringatan sikit ha..hehe

s1010651

  1. Jangan lupa bawak I/C dan slip peperiksaan.Kalau tinggal korang kena bayau 5 hinggit.Membazir duit je..5 hinggit tu boleh makan nasi ayam tau!Kenyang perut..Susah2 potostat je skali 10 letak dalam beg.Lupa..ada spare lg tu..hi hi hi
  2. Bawak duit.Jangan lupa lak,nanti nak makan apa kat sekolah tu.Dah la duk sampai petang.Kang tak makan,perut meragam lak.Takde idea nak tulis kat kertas exam tu.Hehe..(Aku klu cerita bab mkn tu yg best tu..)
  3. Sediakan jam tangan.Kalau takde jam tangan yg duk kat dlm dewan ada jam.Bagi yg duk kat belah selakang bawa teropong gi sekolah.Ingat,kena pandai bagi masa utk jawab soalan2 exam tu.Macam td..dgr BM rmi yg tak cukup masa..hmm..aku pun mcm setuju je dgn pndpt tu..hehe
  4. Jangan bwk handphone msk dewan.Walaupun ibu aku suh bawa.Tapi aku takkan bawa.Buat apa nak bawa Hp gi sekolah.Nak menunjuk lah tu.Kena rampas dgn pengawas peperiksaan tahu la nnt.Bawa kad public phone mcm aku tu ha dah memadai.Jimat pun jimat..skali call 20 sen je..
  5. Bawak tisu..eh silap..tisu takde kena mengena..Hi hi hi..bwk perlengkapan alat tulis yg lengkap.Aku pun tak beli apa2 ni sbb malas nak kuar gi bintang,Walau pun dkt dgn rumah.Tak kuasa aku nak pg.Tapi korang jgn ikut mcm aku.Gi beli..nnt piksa pinjam2 barang org lak!
  6. Jaga kekemasan diri.Potong kuku n rambut.Nanti pengawas peperiksaan tu mengata korang.Haha..rupa mcm sakai..hi hi hi..main2 je la..

Wokeh..dah cukup la tu aku bebel..ni soalan ramalan utk subjek sejarah 2008..Walau mcm mn pun.Biar khatamkan buku tu byk kali.Tido 6 jam?Hmm aku masih memikirkannya..rasa2 3 – 4 jam pun dah cukup..haha..selama ni dah pueh korang tido kan?padankan muka aku.

Tema 1 : Bab 1, 2 dan 3 – Wajib 1 soalan keluar SPM
Tamadun Mesir, Tamadun Indus dan Tamadun Hwang Ho
Monumen latar belakang pembentukan tamadun India
Mengapakah zaman Asoka dianggap zaman kegemilangan
Sistem perundangan tamadun India
Tema 2 : bab 4 bab 5 bab 6 bab7 dan bab 8 : Wajib 1 Soalan keluar
Zaman Jahiliah, Piagam Madinah, Perjanjian Hudaibiyah, Pembukaan Semula Kota Makkah
Teori Kedatangan agama Islam, Undang-Undang Melaka, Adat Temenggung dan Perpatih, Gaya hidup Rakyat dan amalan mulia masyarakat Melayu, Faktor Perkembangan Melaka dan system cukainya.
Tema 3 : Bab 9 dan 10 – Satu Soalan kluar SPM
Zaman Gelap, Renaissance dan Reformation
Dasar British terhadap Pertanian, Undang-Undang Tanah, Akta Tanah
Usaha British menghalang orang Melayu terlibat dalam sektor Perladangan Getah
Mengapakah akta tanah Simpanan Melayu dilaksanakan
Sebab-sebab British mengubah sistem pemilikan Tanah.
Tema 4 : Bab 1 dan bab 2 Ting 5- satu Soalan wajib keluar SPM
Gerakan Islah, PASPAM, Penentangan di Perak dan Kelantan
Tema 5 : Bab 3 – bab 8 – Wajib 1 Soalan keluar
Pakatan Murni, Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu, Lambang-lambang Negara, dasar Pendidikan Kebangsaan
Tema akhir Bab 9 Tingkatan 5 : Bab ni memang wajib utk soalan SPm…Setiap tahun ia keluar dalam spm kerana tiada pilihan bab…Beri Perhatian tajuk PRG Dunia Pertama dan Pertubuhan Dunia…

credit to cikgu zambri

  1. Good Luck🙂

  2. Tu yang putih thumbdrivekan? bawak jugak ke aa? Selamat periksa, gd luck!😀

    • fara5
    • November 16th, 2008

    azwan – TQ for wish me luck..hope so.

    emme – bdk skolah skrng pun dah maju beb..pen drive yg 4 gb pun tak ckp nak isi brng..huhhuu…skolah skrng kan pki komputer atau laptop..jd aku adalah bdk paling expert dgn internet mnjd rujukan dr cikgu2 utk dptkan soalan2 trial..contohnya kimia n bio..huhhuu..smpi nak jmpa cg pun dah tak brani beb..nnt dia tnya lak mn soalan dr negeri2 lain..aku tak smpt nak mskan dah..semua pendrive dh penuh!!huhu

    • anna
    • May 8th, 2009

    ting 5 thun 2009 xde kew?

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: