Tips SPM..sbb mata dah kelabu baca subjek Sejarah.

eye-exam_slide_showSalam semua..Haha..amacam?Dah silau ke belum biji mata korang baca buku sejarah ni?Dah abih dah baca form 4 n form 5?Biji mata aku nak kena tambah power lg ni tuk hafal subjek ni.Hi hi hi..oklah good luck utk subjek sejarah hari selasa depan.Jawab betul2..Subjek BM pun sama.Jangan kasi gagal atau dpt D.Nanti tak dpt msk U atau mana2 pusat pengajian tahu la.Padankan muka.Nak menyesal..Dah terlambek!hi hi..

Aku tahu korang nanti2kan post raya dekat rumah Cikgu Ghazali dan gambar2 terbaru yg aku amik tu.Handphone N series yg aku mahal nak mampuih ni tahap kopak kepala punya wire USB buat hal lak.Jadi takleh nak cucuk wire tu utk amik gmbr dlm Handphone.Aku pun tak tahu sama ada PC aku ataupun wire ni yg buat hal.Malas lak nak bukak CPU kali tuk ditukang2kan.Dah abis SPM nnt,aku betulkan la.Sebelum nak tunggu betulkan tu,nampak gayanya kena la aku beli memory card reader utk baca memory card hp ni.Cokia punya pun jd la.Yang dulu punya tinggal kat kg la.Kalau dah tinggal barang,maknanya trus lesap la tu.Tikus makan kot yg buat dia hilang ni.Hi hi hi..lu pikirla sndr bak kata Nabil!

318243s4n6s2hlrq1Oklah..aku ada tips2 yang boleh di amalkan utk korang kalau dah rasa tensen sngt nak baca buku nnt lebih2 lagi kalau nak hafal subjek kimia dgn sejarah. Ikut jangan tak ikut!Haha..

Kalau dah rasa tensen sangat.Aku cadangkan korang hantuk je kepala tu kat keyboard PC.Aku tak tahu kenapa keyboard menjadi pilihan aku kali ni.Tapi 7457rnc92gy18o4kalau takde keyboard,bg yg guna lap top tu.Hantuk kan je kat situ gak.Kepala korang lembut,benda tu keras.Jangan risau.Kepala yg jahanam bukan keyboard atau lap top tu.Haha..Aku ada sediakan aksi2 mcm mana nak hantuk kepala tu.Jangan lakukan aksi ni dlm jamban Tiru jangan tak tiru.

Seterusnya..Kalau rasa tensen lagi..Korang nyanyi je la.Ataupun lakukan sedikit 1301486wwsl6jbebz3senaman mulut.Macam dlm gambar yg aku tunjukkan ni.Ok?Bukan 311673ogtm193yzasusah pun.. Cuba ngaaaa..buka mulut tu..pastu lontarkan suara.Pastikan anda jaga kevokalan anda tu.Pitching jgn lari ok..Kang kena kritik dgn pengkritik lak.Sape lagi klu bukan ibu abah korang.Org suh baca buku..melalak tak sedar diri lak dia.Kalau sedap takpe,ni ke laut..Hi hi hi….tapi jangan teruk sampai rupa korang jadi macam tutt dah le..hehe….burok no rupanya..

Yang ke-3..tensen lagi eh?apa kata test amik senapang lak.Tembak kepala tu 831583w93ec0q0kc2kasi berkecai.Haha..Ok la tu..Takyah nak pikir apa2 lagi 444154l6dsccuod34dah.Takpun bakar je diri korang tu dlm sekam api.Ni part yang paling best bg aku la.Bab bakar2 org ni mmg aku suka.Sebab kat rmh org ckp aku ni panas baran.Betul ke?Ada gaya rupa panas barang tak aku ni?hi hi hi..

Yang last skali..Aku rasa korang gi amik buang angin la kot.Tu cara yang terbaik.Gi amik buang angin.Amik la dalam 10 minit ke.Kalau rumah korang ada laman.Gi la tgk rumput2 ke..pokok2 yg mak korang tanam ke.Kalau yg rumah ada tanah tapi tak tanam apa2 tu.Tgk je la pasir..Padankan muka.Pemalas mcm tu la.Takde hati nak hias rumah.

Haha..ok tak cara2 yg aku bg kan ni?Takde la..aku main2 je tu.Jangan tak praktikan pulak nanti ye.Hehe..bagi aku la..kalau dah tensen baca buku tu..cuba le luangkan sikit je masa dgn berhibur takpun buat benda yg berfaedah kejap.Kalau teruskan pembacaan dlm keadaan tensen.Takdo maknonyo weh.Tak masuk kepala otak pun.

  1. 1.Gi la semayang hajat jap ke.Ok apa..bukan makan masa pun.Dalam 5-10 minit.Ingatkan tuhan boleh membuatkan hati kita tenang.
  2. 2.Pegi tgk TV kejap.Sekejap je..Dalam 20 mnit ke..20 minit je..jgn lebih2 duk tgu smpi cerita tu abih lak.Nanti langsung tak baca buku.
  3. 3.Takpun gi tido jap..30 minit pun jd la.Kasi otak tu rest.Otak ko bukan macam cip kepala hotak robot.Dia pun ada shif nak rehat.Ni aktiviti aku paling suka buat,tak kira la tensen ke..apa ke..membuta mmg best..Hi hi hi
  4. 4.Gi makan.Haha..org prmpn mmg tak suka benda mcm ni.Konon2nya berat badan naik.Tapi aku tak kisah.Makan je selagi aku hidup.Ni benda paling penting.Jangan terlalu asik membaca buku tapi tak jaga waktu mkn.Pengsan dlm dewan..padankan muka..
  5. 5.Korang rasa apa lg?kalau ada cadangan leh je lemparkan kat bahagian komen blog aku n.Kepala hotak aku dah kering lak nak pikir suh korang buat apa.Hi hi hi..

Ok..yang ni plak senaman dr pak cik topo..korang leh gi tgk blog dia..best tau..hi hi hi..aku minat senaman ni..lebih2 lg part putar kela 360 darjah tu.Aku sah2 boleh buat tu.Sonang yor tu..hehe..dgr2 topo pun tgh exam.Richie lak..tak tahu le..dah abis ke belum..haha..jom kita blajar senaman lak eh..


ni ala taichi sikit la…
sebagai intro dan warming up..


tiru la macam ni…

untuk melegakan bahu dan leher..


wa..wa.. aaa


gerak kekanan kemudian ke kiri..


gerak ke kiri kemudian ke kanan


ikut je ler… jangan terpusing kepala udah la..


tepuk kuat kuat kat dahi..

ni untuk hilang mengantuk..


dah tu buat gerakan tangan dan badan…

buat macam happy aje.


…….


buat secara aggresive pula…

jangan peduli apa orang lain kata..


hilangkan semua stress…


pusingkan kepala…


tengok muka kat cermin

sambil goyang2.. lawa tak…


akhir sekali
buat joget kucing…

kalau tak hilang juga
ambil bantal kecik gi tidur bawah meja

Dah test?ok..aku rasa aku dah jumpa dah apa yg no 5 tu..korang gi la baca apa2 benda atau tgk benda yg boleh menghiburkan hati tu kejap.Ntah la..aku tak tahu cara aku tu leh pakai utk korang ke tak.Kalau aku boleh je..hehe..last skali..apa kata kita minta nasihat abang x-smksk iaitu Junaidi yg menjadi anak gemilang SMK Sg Kertas dulu tu.Haha..jangan lupa bg komen dan tips utk kami ye.Dah nak piksa Selasa depan ni!..oklah chow dulu..rindu aku kat blog ni selama sebulan..hisshhh

  1. weh spm start bila weh.. hehhehe dah dekat dah spm rupanya.. weh jap2.. sejak bila aku jadik pak cik plak ni weh.. aku masih muda remaja beb.. berstatus abang lagi weh.. hohoh kan sedap bunyinya abang topo… hahahahahahahhahahahahahahahahahahhaha

    • fara5
    • November 9th, 2008

    topo – selasa dpn..11/11/2008..huhhuu…ko bukan pak cik ke?dah ko tak nak gi tau apa nama sebenar ko..aku panggil le ko pak cik..haha..nak panggil ko abang topo?nnt2 aku fikirkan..klu panggil abg kang lain jd nya..haha..weh best la senaman tu..wlu pun nmpk je mcm klako..klu buat betul2 mnjd apa..haha

  2. ade tips sket dr Dr. Fadzli (tgk kt Remaja, hehe..) :

    mase jwb exam juz focus on your own pencil and paper, jgn tgk org lain.

    Kdg2 bdak sbelah saje je nk tunjuk hebat, baru 10 mnit exam stat dah mintak kertas lebih, padahal kertas kosong je.

    And malam exam dptkn tido paling minimum 7 jam, maksimum 10 jam.

    smoga bermanfaat =)

  3. Nice tips…tp bab tgk tv tu…susah nak control tu…aper pun good luck to you all..

  4. sakit tengkuk aku ikut senaman ni cik farah oii..

  5. gambatte kudasai yo!!!! >_<

    • fara5
    • November 10th, 2008

    x-smksk – huwa…minimum 7 jam..huh..tido mati ke apa?hi hi hi

    chuckiesd – haha..mmg betul tu..klu dah tgk TV..takdo maknonyo nak bc buku dah..tp ok la kot klu nak release kan urat2 yg tegang di bahagian kapala tu..hehe

    eyeman – haha..sakit tengkuk ke?aku test mcm sdap je..hehe..

    kento – kali ni apa lak mksd ayat jopon ko tu..semoga berjaya ke?haha..

  6. tido mati plak..

    tu kire normal la untuk teenager..

    nk jwb mase pekse kne consider speed gk..nk cpt mase jwb mesti ade fokus..and nak dapat fokus kene cukup tido..

    advantage : kalo siap awal ade mase extra utk semak jawapan.

    p/s : ade 1 lg tips x b’gune nk share. muke pengawas exam yg mcm nk mkn org pun kdg2 bleh buat kita stress+blur, so cube jgn pndg muke die, takpun buat muke menyampah bile t’pandang. And ade gk kdg2 diorg b’diri sbelah mcm nk bace jwpn kite. Ape kate letak pensil ke pmadam utk cover jwpn kite bg die xleh bace. hehe.. tp kalo pengawas yg baik tu kdg2 die bg hint..so ade advantage gk bg diorg bace.

  7. ..Tips dari aku..

    Duduk sebelah top scorer.. minta dia duuk sambil sengetkan badan + angkatkan kertas jawapan, sesedap mata memandang..

    muahahahahaha..

    Fara.. All the best!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: