Panduan mengisi borang IPTA.

Sistem Permohonan Dalam Talian

TERKINI! Permohonan untuk kemasukan ke Sekolah Menengah Teknik di seluruh Malaysia bagi sesi pembelajaran 2009-2010 telah pun mula dibuka kepada semua pelajar yang telah menduduki PMR 2008. Untuk permohonan dalam talian, pemohon boleh klik di sini. Tarikh tutup permohonan adalah pada 15 Jan 2009.
Makluman Permohonan Ke IPTA

Calon Lepasan SPM ( Pemohon Lepasan SPM 2008, 2007 & 2006 serta Setaraf) dikehendaki mengemukakan permohonan kemasukan ke IPTA Fasa 1 ( Pendaftaran Permohonan) melalui URL http://www.mohe.gov.my yang dibuka mulai 3 November 2008.

Tarikh tutup permohonan Fasa 1 ialah  pada  31 Disember 2008.

Bagi  permohonan Fasa 1, calon Lepasan SPM  hanya perlu menggunakan Nombor Kad Pengenalan / My Kad serta Kata Laluan.

Calon perlu mengisi maklumat atau butiran seperti berikut :

  1. Maklumat Peribadi
  2. Maklumat Pekerjaan & Keluarga
  3. Maklumat Akademik (Bagi Berkaitan Sahaja)
  4. Kategori Permohonan ; dan
  5. Maklumat Kokurikulum (Untuk Sukan & Permainan serta Tahap Penglibatan).

OK..ramai gak yg cakap tak boleh msk utk isi borang IPTA ni.Sebenarnya bukan tak boleh!Korang yang tak reti.Nanti dia akan bawa korang ke page load error.Tu bukan error tau..ada key di sebalik error tu..kat sini ada sedikit tutorial yg aku buat utk korang.Bagi sesiapa yg menggunakan Internet Explorer korang buka link ni utk tutorial dia Klik sini.Page utk panduan ni dia loading lama sikit.Jadi bwk2 lah bersabar sikit keimanan korang tu ye!Haha

Tutorial yg aku buat ni adalah utk para pengguna Mozilla Firefox sahaja. Aku dah lama tinggalkan Internet Explorer yg lembab tu.Jadi yg mcm aku ckp kan td tu gi tekan link panduan yg aku kat atas tu.Tak kuasa aku nak tekak dgn korang.Faham?

Cara2nya

1.Tekan link atau masuk link yang kat bawah ni..http://www.mohe.gov.my/webkpt_v2/index.php?lang=ENG

p11a – Ok nampak kan apa yg aku tandakan belah atas ni.Kalau tekan yg tu,itulah buku panduan yg aku maksudkan td tu.Tapi kalau nak mudah korang leh terus tekan klik sini kat atas td tu utk lebih cepat.

b – OK..itulah borang nak isi kemasukan IPTA nyer..klik kat sana.

2.Korang akan di bawa ke page mcm bawah ni.

p2
c – Tekan apa yg aku tandakan dlm kotak merah tu.Jangan byk tanya..tekan je!

3. d – Tekan kat Add Eception tu..

p3

4. e -Tekan ” Get Certificate ” tu byk kali..mungkin 2 @ 3 kali kot korang akan nampak perkataan tu..

p4

5. f – Tekan apa yg dalam kotak aku tandakan kat bawah ni..

p6

6. OK..maka tamat lah sesi pembelajaran hari ni..hi hi hi..sbb lps dah tekan link yg kat atas tu korang akan di bawa borang mcm kat bwh ni.Jadi isi lah dgn berhati2..3 kali je boleh tau..lebih dr tu dah tak boleh nak isi nnt n korang kena beli kata laluan yg baru punya.Rm 10.60 lak tu..duit tu..takkan nak kena beli 2,3 kali kot.Duit tu klu simpan leh beli sup ekor.Kenyang perut duk mkn.

p71

Ok..ada gak yg tanya aku..si rehana ni ha..dia taya kod imej tu mcm mana.Macam mana apa..korang isi je lah apa yg dia suruh type tu.Haha..Apalah korang ni..blasah je.Jangan salah isi sudah la.3 kali je ni.Dah brp banyak kali dah aku ulang!!Hi hi hi..

Selamat mencuba isi borang tu k..Aku nak gi mandi jap,sape nak ikut?Hi hi hi…

  1. wuiyoo..pandai siot..huhu..kau pilih ipta mana wahai anak dara?

    • fara5
    • November 7th, 2008

    richie – hahha..pndi ke?hmm biasa2 je ni..ko perli ke apa?aku tak tahu la nak msk yg mn satu.aku isi lmbt lg kot..3 hr sblm nak tutup..br aku sibuk2..hi hi hi hi

  2. ko tlg org..ko plak yg lmbt ec

    • fara5
    • November 30th, 2008

    anisz – nnt aku isi la…aku ni cuai sikit..tu yg mls nak isi..nnt2 la..haizzzz

    • farah
    • December 9th, 2008

    hye…
    hekhekhek…
    senang r gak…
    fuh…
    ciap pown…

  3. bgs… suda isi.. sy pom mau isi jugak… haha

      • fara5
      • December 29th, 2008

      rafhz..dah abis bljr dah kan?hi hi hi..daftar borang ni nak buat apa?ekekekekeke..amik diploma ke??muahahahaha..degree x cukup?hi hi hi..gurau aaa

  4. nk blaja sama2 ngan farah.. x leh ke?… haha… buat double deg ke… leh gak kan?

    • iera
    • February 26th, 2009

    camna nak pilih kos ek..dlu manual der bku..ni online camna nak tgk kelayakak tuk stu2 kursus.

    • fara5
    • March 1st, 2009

    Rafhz- baik sambung master je.kan berbaloi..hi hi hi

    iera..klu online..hang tekan je kat U tu..dulu kan ada..knp lah tak tgk??pilih je le yg mana berkenan..tp jgn tersalah sudah..hohohoh

    • jannah xD
    • March 7th, 2009

    x)

    • eyna
    • January 5th, 2010

    nape fasa 2 xley msok??

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: