Part 1 : The Beauty Of Mathematics

OK..hari ni aku terjumpa sesuatu yg menarik tapi mungkin dah lapuk.Betul tak?Tapi kalau ada rasa benda ni masih baru lagi mcm kes Adi Putra Terpulang..Haha..Jom take a look n see..tunggu Part 2 plak nnt k..chow dulu..credit for this cikgu.Haha..kalau cikgu math tu datang n tgk blog ni,just want to say Good job!!Haha..rajin betul dia buat blog pasal Math.Kalau berminat leh la pg blog dia!Dan kalau cikgu math tu datang or singgah blog ni plak jgn lupa bagi komen OK!!Dah buat trackback ni.Haha..nama cikgu tu tak tahu la..hi hi hi

1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

———— ——— ——— ——— ———

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111
———— ——— ——— ——— ——–
9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888
987654321 x 9 – 1 = 8888888888
9876543210 x 9 – 2 = 88888888888


Brilliant, isn’t it?

———— ——— ——— ——— ——-


And look at this symmetry:

1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111=123456789 87654321


  1. fuyyo! hang ni terer math eh!😀
    nk blaja bleh haha

    • fara5
    • November 1st, 2008

    kento-haha..teror math..hmm math modern..dr form 4 dulu mmg A..tp add math nyer..jgn le tanya..haha..smpi piksa ujung form 5 ni pun tak penah lg aku nak cpi A1 nyer tu..hehe

  2. Wah bestnya ..
    Jom belajo matematik..
    Eh ni untuk budak2 sesuai lah..
    Untuk aku yang otak dah tepu ni..
    tengok nombor pun pening..
    lainlah nombor kat dalam akaun bank

    • fara5
    • November 2nd, 2008

    zool – tepu ke?Haha..calculator ada..tak yah poning2 kan kopalo..hi hi..aku kalau tgk nombor2 mcm tu kat dlm akaun aku..aku pun sanggup layan n kira balik..haha

  3. pehh mmg math ittu sgt cantekk

    • fara5
    • November 5th, 2008

    bell – mmg lawo..hi hi hi..aku guna kalkuator pun tak nmpk lawo dia smpi mcm ni..haha

  1. November 1st, 2008

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: