Yes!!Dah habis exam..tapi dah merdeka ke kita??

Yes akhirnya habis gak trial kat selangor ni.Tapi dah merdeka ke kita semua ni?Hmm post ni agak berbunyi kesal.Kesal kerana apa??kerana exam tu la..hohoho..Ish aku sedih..sedih la weh..faham tak sedih??korang sedih tak ni?Ke happy sebab dapat jawab?Hahaha..Kalau yang happy tu,takpe..korang layak utk bergembira sebab dah bertungkus lumus baca buku bukan macam aku ni..haishhh..

Oklah kat bawah ni rumusan bm bagi aku tentang keputusan yang bakal aku dapat lepas raya nanti.Agak2 je..Tapi kita sendiri akan tahu di mana tahap kita utk pencapaian diri sndr berdasarkan usaha kita tu.Aku bukan tak pandai,secara jujur pemalas,dlm hati je nak berusaha..zahirnya tak penah pun ikut kata hati tu yg merancang utk berjaya.Faham tak apa yg aku cuba nak sampaikan ni?Kalau tak faham ayat aku tu fahami2 lah.Aku bukan cakap bahasa Uganda!!..bahasa melayu..Selain tu aku dah beri pendapat,korang macam mana pula??Takkan aku sorang je kot..korang pun bg la komen kat subjek2 yg kita amik periksa tu dgn bg komen di ruangan komen kat bwh tu..

Bahasa Melayu -> Aku agak risau sikit kat bahagian penulisan tu.Aku pilih tajuk yg berkaitan jaga alam sekitar @ kawasan kediaman.Aku rasa kalau kira mmg dah lebih dr 350 patah perkataan.Tapi aku tak tahu kenapa,walaupun karangan aku tu panjang,tapi isi mcm tak cukup.Aku mmg tak puas hati.Time tu kepala ni mungkin di tahap tepu sampai isi takmo keluar mencurah2 pula.Rumusan pun bg aku la..agak payah sikit.Apa la keluar cerita pasal angkasawan tu.Tak habis2.Sampai dlm periksa pun nak dibangga2kan..huhuhu(sndr salah,salah kan rumusan tu lak)..Aku dpt 6 isi je yg lain lak ckp dapat 8.Mana lagi 2 isi tu??Aku bakar kertas ni kang!!kenapa la aku tak jmpa.Tapi nasib baik dlm rumusan dia nak 6 isi je kan??Tapi aku tak puas hati ni..huhuhu

Selain dr tu,pasal hang tuah tu.Dia nak 4 cara,aku ada 3 je!lg satu,kepala otak aku dah tepu.Tak tahu nak isi apa.Tatabahasa dan soalan2 yg berkenaan tu plak..aku ni bukan reti sangat nak main2 dgn bahasa.Kalau karang boleh la..Ni suruh cari subjek la.predikat la..cerakinkan la..amenda tah.Aku reti,tapi payah plak aku nak terangkan.Payah bebenor!!hohohoho..bahagian novel lak minta unsur2 cinta pastu nilai kerjasama dlm 2 buah novel yg telah belajar.Haisshh.aku bukannya pndi bab2 cinta ni!Pastu boleh lupa lak nama 1 watak tu.Tapi nasib baik bukan nama watak utama yg aku lupa.Amalina..hahaha..nampak gayanya aku tak dpt tandingi BM dgn ko lagi ni.Cis!!hahaha..slalu sangat markah bm ko dgn aku beza 1,2 markah je.Tak dpt aku nak challenge2 ko lg..hi hi hi..Takpe la Amalina berhak,sbb dia baca buku.Bukan mcm aku.(psstt…cikgu ckp ada sorang dpt markah dlm 100 kat paper1- karangan..ko kot..hahhaa)

BI & EST -> Argh..subjek yg aku sngt malas nak ckp!aku mmg tak pandai bahasa inggeris.Asyik dapat 60 lebih je.Nak 70 pun payah.Aku gabungkan dua2 subjek ni skali sbb dua2 kena jwb dlm BI dan teacher yg sama tanda kertas tu.BI..apa ada dengan subjek BI dgn aku?Aku hari tu duk karang essay BI.Tah apa2 la aku rapikkan kat dlm tu agaknya.Merepek tu satu cerita,tambah pula dgn grammar aku tu yg hancur mcm hawau tak penah belajar apa2.Confirm merah je kertas essay aku nnt..hi hi hi..

Est lak,skema dia agak ketat.Grammar kena bgs.Kalau tak bgs,teacher penah ckp..kena tulis essay tu dlm 6 m/s atau lebih.Betul tak apa aku ckp ni?Ke aku yg salah dgr.Est hantu ni,masa mmg tak cukup.Aku geram la.Bangang punya kerajaan!dia ingat cukup ke nak karang essay Est dalam 6m/s dan jawab soalan structure dia tu dlm masa Sejam 15 minit??Baca soalan structure dah mkn 5 – 10 minit.Nak cr isi masukan balik dlm soalan structure tu dah mkn brp lg minit.Asyik mkn2 je minit periksa aku dlm soalan structure ni.Bila plak aku nak karang essay 6m/s tu??Haishh..dah la dlm bi.Dia ingt kepala otak aku ni kamus besta ke snang2 nak karang 6m/s mcm tu?Tapi aku paling ingat Amalina,Hazirah,Hasliza duk rungut je psl masa tu.Haha..nak buat mcm mn beb??dah mcm tu..no justice for us as a student??It’s right??justice are only for the time!Pasal essay NGV tu,byk lg idea yg aku tak dpt curahkan..penat aku baca,time ada idea nak karang smpi 10m/s masa lak tak cukup.Kita tgk je la mcm mn nnt..

Sejarah -> Subjek ni malas aku nak ckp byk2..mmg teruk pun.Ni la akibat sbb malas nak mengahafal.Teruk punya farah!padankan muka kalau fail!sbb dia layak!pemalas sngt!cewah..aku rasa ni la ayat yg aku ckp kalau aku fail sejarah.Minta2 jgn la.Subjek ni yg patut score A sebenarnya..Tapi berdasarkan cikgu ckp.Korang sendiri pun tahu kan?Cikgu ckp mcm mn.Sejarah kelas 5 sains 1 menghampakan!!cikgu lebih rela nak mark kertas 5 akaun dulu.Pendapat aku,mungkin teruk kot kertas sejarah.Aku agak seram dgr benda ni,jadi kita skip la cerita pasal sejarah ni ye..

Agama -> Uish ni lagi dashat.Aku ingtkan subjek ni la yg aku nak score A.Tapi aku dgr,bdk kelas kita yg jmpa ustazah..Ustazah ckp..kelas 5 sn 1 ni tak faham soalan agama tu ke?soalan tanya lain,korang duk jwb lain!Aiseh men..aku dah yakin nak subjek ni kena score A ni..Dah dgr mcm tu ustazah ckp.Apa lg beb,keyakinan aku dah luntur ni..Tapi kalau ustazah tanya aku,aku faham bahasa ke tak.Aku kadang2 mmg tak faham pun.Haha..mksd aku soalan tu la.Bukan aku yg tak paham apa ustazah ckp.kalau ustazah yg tak faham aku ckp tu,betul la..hi hi hi

Kimia -> Ni lagi satu subjek aku malas nak sentuh.Secara ringkas,aku faham apa yg diajar tapi tak reti nak menjawab bila ditanya dlm periksa.Aku mmg mcm tu kalau dlm subjek ni.Korang pun faham apa yg aku mksd kan kan kan??Aku sepuk muka korang kalau tak faham apa yg aku mksdkan ni.Weh aku nak kimia lulus dowh!Macam mn nak jd arkitek ni..suh bancuh simen kang lain plak jd dia.Runtuh rumah aku buat tu sok..hu hu hu hu..apa la yg tak kena subjek kimia dgn aku ni.Bebal sangat kepala otak tu.Haishh

Fizik -> Cewah..ni la salah satu subjek yg aku nak sngt dptkan A.Kan aku ckp nak jd arkitek.Jadi subjek ni kena la dptkan A..kalau tak..Hampeh punya arkitek la.Sebenarnya exam fizik hr tu ok apa soalan dia.Tapi masalahnya aku tak tahu plak yg soalan senang mcm tu akan keluar..mksd aku dia tanya istilah2 focal2 dlm bab mirror tu.Ni aku geram ni.Habis masa aku terbuang dgn hafal2 benda yg susah,rupa2nya yg snang2 je yg keluar dan aku tak amik perhatian pun dlm bab2 tersebut.Cis!!durjana betul.haha..Lagi satu.Kalau korang nak tahu,aku jawab dlm BM masa exam hr tu.Aku tak kisah apa org nak ckp.BI ke BM ke…sbb kalau nak ikut org,sampai bila pun aku tak maju dgn ego aku tu yg semata2 nak ikut rentak org lain..betul tak??Dengan banggonyo kek sini,aku nak bagi tau yg aku jawab dlm bahasa melayu fizik hari tu!hahaha..tah2 aku sorang je jwb dlm BM ni..tapi ada gak aku roajakkan sikit dgn BI.Cikgu shabul ckp takpe kan??haha..

Biology – > Aku jarang fail dlm subjek ni.Kalau fail pun sbb tak baca.Markah yg paling tinggi aku penah dpt,takde la byk sngt..60 lebih je..apsal la markah aku ni 60 lebih je dowh!bila nak maju kehadapan lg ni??..Orang kata bio ni tak susah,tapi kena rajin slalu baca n hafal.Aku lak pemalas punya org nak hafal2..huhuhuhu..aku tension dgn soalan bio paper 2 hr tu!Apa punya proses la tuk enzyme tu.Takde plak aku terbaca.Macam tak penah belajar plak aku ni.Aku dah cek dah dlm buku balik.Tak jumpa pun jawapan dia.Korang jumpa tak jawapan utk process y dgn x tu??pastu soalan osmoregulation yg berkenaan hormone di kidney dan function2 dia tu.Farah tak reti nak jwb ni!Payah la nak jawab dlm bi..tp bi kalo hentam boleh betul lagi dr bm.Sbb kalo salah guna istilah bio dlm bm trus salah tu.Jadi dlm bio aku tak nak merisiko kan diri utk jwb bm.haha..tak mcm fizik!!blajar fizik utk anak kau hidup farah..fikir generasi dan masa depan anak kau.bak kata cikgu shabul kat aku.Aku tak payah belajar ke kalau nak hidup..haha..cikgu2..

Modern Math -> Argh..tension aku.Aku nak sentuh paper 2 math mod jap.Aku mmg tak reti bab2 enlargement tu.Jadi aku tak pilih soalan tu dan pilih bumi @ earth.Aku soalan yg lain dah siap dah.Earth dgn plane cartesian je belum.Earth aku dah cuba berimiginasi ni!puas…sampai 30 minit!!Bukan puas berimiginasi benda lain aaaa…jgn pikir bkn2..haha..puas beb!!puas..faham tak mksd puas??Tapi aku tak puas hati.Cuma puas dlm bab imiginasi sahaja.Masa aku habis dekat situ semata2 nak fikir nak tambah ke tolak sudut tu utk cr longitude dia.Dah berimiginasi ni..siap buat khayalan virtual bentuk bumi dlm kepala otak aku.Tapi aku tak tahu la betul ke salah jawapan aku tu nnt.Tawakal je lah.Aku nak math mod A!!ni kalau tak boleh nak target.Hampeh punya org la boleh dikatakan.Sonang punya soalan.Takkan xleh nak buat.Babun betol.Tension2…haha

Pasal cartesian plane tu plak.Apsal len mcm je soalan dia.Kan dah bg sudut 90′.Dia nak cr apa lg!!kalau soalan tu diterbalik kan.Dgn cr sudut tmpt lain.Boleh la aku cr dgn menggunakan formula tangent tu.Ni soalan dah bg sudut.Suruh cr balik sudut tu.Haprak punya soalan.Aku tak paham.Bengong2.. Pasal paper 1 lak,aku tak reti nak jwb yg inverse tu..puas dah aku cr ni.Tah apa2 tah yg aku tekan kat calcuator tu.Tak dpt2 gak.Nasib baik ABC.Hantam saja lah..hi hi hi..Mcm ni ke nak dpt A??Aku ingtkan masa jwb paper tu cikgu ghazali ada skali.Leh tanya..haha..taktik takleh pki aku ni.Tp dia takde lak dlm dewan.Cis!!terbatas aku nak menanya.Haha..

Add math -> Ni adalah salah satu subjek yg kita harus bengangkan.Hohoho..payah la soalan dia..Babibun betul..Ntah la,kalau korang nak tahu aku balik rumah br nampak soalan jenis apa yg dia tanya.Masa periksa tak nmpk langsung.Moral yg aku boleh amik kat sini ialah..Jangan tergopoh gapah dan gabra bila masa periksa.Nanti bercelaru jd nya.Suma tak kena dan tak reti nak buat!Soalan mmg agak payah dan ada soalan yg tanya dlm paper 2 tu aku penah buat.Tapi kenapa la boleh lupa.Ini menandakan aku buat latihan sambil lewa!!Aku sedih ni,nak jd arkitek add ath pun kena bgs!Kalau suma subjek teras utk jd arkitek aku lemah,mcm mn nak jd arkitek ni??Haiyooo…tensen2

Ramai yg ckp,skrng ni bergantung pada paper 1.kalau ppr 1 aku pun hancur mcm mn??Hancur la aku weh..hancoq2..Ni yg aku jeles ni,semua sepupu2 aku terror add math.Dpt A1 lak masa spm.Apsal la aku lembab sikit.. huhuhu.. Bodoh la soalan vedtor tu.Apsal aku xnmpk apa2 solution.Babun betul la.Lagi satu,apsal soalan ppr 2 add math kali ni graph pelik2.Terutama graph sin x dgn bab linear programing tu.Aku rasa aku dpt jwb linear programing tu.Tapi aku tak yakin dgn graph dia.Jadi aku cuma jwb graph dan inequalities je.Sepatutnya bantai je la kan,tulis je jawapan.Mn tau kot2 dpt markah.Tapi farah kan pengecut!!hohohoho…No of solution pun aku terhangak2 nak jawab..Tibai saja lah..ish babun betul la..aku ni asik nyumpah je.Habis pahala puasa aku nnt..bodoh2..

Kesimpulan – ini akibat apabila org tu tak serius dlm melakukan sesuatu.Bila la aku nak sedar ni.Sebenarnya bukan tak sedar.Tapi tiada inisiatif je.Tu sbb jd mcm ni.Dah la anak 1st.Kena tunjuk contoh.Ni tak..lain plak perangai aku ni. Dah tu,dah la aku sorang je cucu nenek aku yg tak msk asrama.Yg lain suma msk sbp..mrsm..aku sekolah harian je.Huhuhuhu..Sepupu aku suma dasyat2..Dah la aku cucu last ni,takkan nak spoil lak!mana boleh..kesian ibu abah aku!Nasib baik saing aku sorang je,sepupu yg lain suma dah abis skolah!!oklah..pasni aku nak baca buku..No play2..just play..kurangkan 1 play tu..tinggal sebulan je ni!!biar tersiksa skrng.Jgn tersiksa di masa hadapan!!

p/s – takkan aku sorang je nak ckp kot..korang tak nak ckp apa2 ke psl piksa kali ni..jom la kongsi kat bahagian komen…hahaha

  1. hehe..harap2 kau dpt flying colours yea..gainfotech kerja keras lepas raya tau

  2. Salaam,
    kdg2 sstengah org konfius antara suka dgn minat. Kalo kita suka ssuatu, x semestinya kita cnderung ke arah bnda tu. Cnth, Ali suke tgk match bola, maybe die suke tgk player2 buat skill, sumbat gol, tp die xde kecnderungan utk main bola. Tp bile die tunjukkn kecnderungan utk main bola, die mula main bola secara serius, join intensive training sume, & dr situ barulah timbul minat. So mcm farah, maybe farah suke tgk kerja2 arkitek yg dahsyat2, thus decide utk jd arkitek, tp dlm mase yg same lemah dlm kimia & add math. It’s a paradox. Cmne nk jd arkitek kalo lemah subjek2 nih? Maybe kita bleh reverse cara kita decide nk jd ape dr ‘atas-ke-bwh’ ke ‘bwh-ke-atas’. Mksudnye,dr subjek yg kita minat, then baru decide nk jd ape. Cnth,minat subjek math,ps2 decide nk jd actuary ke, prof math ke, or statistician rather than decide nk jd actuary pstu baru la nk struggle dlm math. Wallahua’lam

    • fara5
    • September 26th, 2008

    x smksk -> hmm nmpknya 2 benda berbeza tu.Suka dan Minat.TP kalau farah suka dan minat mcm mn??Haha..Nak jd arkitek dua2 subjek tu pentingkan??selain dr fizik??Habis tu mcm mn ni??Ada apa2 cadangan ke?Mksd farah dgn subjek tersebut??Rasa2 smpt tak dlm masa sebulan ni?Risau ni..Huhuhu..Farah minat sngt nak jd arkitek ni.Tapi kalau keputusan bsk xbgs mcm mn??Haishh sedih ni,hampa harapan nak jd seorang arkitek..Huhuhuhu..jd..rasa2 apa patut farah buat??

    Richie -> lps raya ke lps abis exam??akakakakakaka

  3. kita ni bukan dilahirkn utk buat sume bnda..kalo ade bnda yg kita bleh buat, truskan..kalo dah xleh buat xyah buat..lgpun bukan sume org dpt keja cita2 diorg, ade yg b’cita2 nk jd doktor tp jd cikgu, ade yg b’cita2 nk jd jurutera tp last2 keje kt bank. So, just do ur best in whatever u do..

  4. Kimi, Fizik & IT gua B dlm SPM😦

    Stress kimia & IT pun dapat B huhu.. takpelah.. dah tak ada rezeki🙂

    Yang lain semua A ho ho ho!

    p/s: Tapi tak pergi U jgk😀

  5. Merdeka…Hoho! aku rasa merdeka hanya seketika…
    nanti ko masuk U tau la macam mana erti kemerdekaan tu farah…nanti ko ada anak…lagie la merdeka ko farah…. dah ada cucu….lagi lagi merdeka la ko farah……

  6. hye.. salam kenalan..
    spm? byk bwat past year paper
    kay.. papehal.. gewd luck..
    jgn blogging smpai luper stdy..

  7. uiks..panjang tul karangan bahasa melayu cik farah yek…sonot bace..

  8. Though – bio ngan bi so sucks!

    Tensen gila, expecially bi, aku dapat markah 52 jerk, biol!😛

    Nyway, aku minat kimia,fizik and math(both)

    Walaupun sejarah aku A, but still rasa baru hafal 30% jerk

    so, Gud Luck in your spm k, caiyok2!!

    • fara5
    • October 13th, 2008

    apisz – ko bdk skolah mana ni?haha..yg 52 tu bi ke bio ko?Ntah la..aku tak berani ckp apa2..aku tahu kalau keputusan aku teruk tu,maknanya aku tak pegang buku..lagi 1..keja aku tido je bila dah pukul 9.30 mlm..haha..

    ni aku jeles ni..minat kimia,fizik n math..tergugat iman aku nak jd arkitek..hi hi hi..ko bsk dah abis nak smbng bahagian mana?

    SEJARAH??haha..aku bukan dilahirkan utk mengahafal..sebenarnya aku xminat nak menghafal..aku tak suka..aku ni pemalas kot..haha.. ok la tu sejarah A..nanti aku try dptkan A masa SPM nnt..hi hi hi

    ko pun sama..gud luck..mcm mn ko boleh sesat msk sini aaa??jarang org sergah blog sekolah mcm ni..haha

    • lieezzy cute
    • October 21st, 2008

    aku nyerr trial so far not so good…
    but bley rrr
    sume subject de improvement….
    ko pon same kn fara????

    • fara5
    • October 24th, 2008

    alah..liza lg terror dr aku..huhhuu

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: