Menghadapi peperiksaan ?

Tanyalah pada setiap pelajar, saya pasti jawapannya tidak kerana menjelang peperiksaan dianggap saat menyeksakan bukan saja terpaksa mengulang kaji pelajaran tapi perlu memastikan kejayaan dalam genggaman.
suka menghadapi peperiksan ?
Malangnya, setiap pelajar di negara ini tidak boleh mengelak daripada menghadapinya. Ia bukan saja sebagai medan ujian untuk menentukan pencapaian seseorang tapi penentu sama ada berjaya atau tidak meneruskan pengajian ke institusi pengajian tinggi.

Kenapa mesti menghadapi peperiksaan? Tidak bolehkah pencapaian pembelajaran seseorang hanya dinilai ketika di sekolah?

Sistem peperiksaan walaupun tidak disukai, sebenarnya satu mekanisme terpenting untuk menjana kecemerlangan pelajar dalam akademik.

Melaluinya, penilaian boleh dinilai sama ada pelajar itu berjaya mengikuti sesi pembelajaran di sekolah atau tidak, melihat keupayaan dalam menerima arahan dan sebagainya.

Kerana itu, peperiksaan diiktiraf sebagai elemen terpenting dalam industri pendidikan negara walaupun tidak dinafikan di sesetengah negara, peperiksaan terutama bertulis tidak terlalu dititik beratkan.

Peperiksaan juga antara platform terbaik menentukan pencapaian dan pemahaman pelajar. Melalui peperiksaan, prestasi setiap daripada mereka dinilai seterusnya menentukan kedudukan dalam darjah mahupun melanjutkan pengajian.

Jika kurang memuaskan, pelajar boleh menjadikan keputusan peperiksaan sebagai rujukan supaya lebih berusaha sekali gus menyediakan garis panduan untuk menjadi cemerlang.

Pada masa sama, peperiksaan mendorong pelajar supaya lebih rajin mentelaah dan menjana kemampuan berfikir, menghafal, menulis dan memahami.

Untuk tujuan itu, setiap guru bertanggungjawab dalam memastikan setiap pencapaian pelajar. Kalau mereka lemah, perlu tahu apa sebabnya dan jika cemerlang, patut menggunakan pendekatan itu untuk pelajar lain.

Jika pelajar bermasalah, perlu tahu bagaimana mahu mengatasinya sejak awal bagi memastikan apabila menjelang peperiksaan, mereka sekurang-kurangnya mampu lulus melepasi tahap ditentukan walaupun bukan cemerlang.

Sistem yang dilaksanakan kini menuju ke arah Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS). Melalui sistem ini pelajar ditaksir sendiri guru sekali gus mampu menilai setakat mana kemampuan mereka.

Ia juga dapat memberitahu guru mengenai kumpulan pelajar sasaran yang perlu diperbaiki seterusnya membantu meningkatkan pencapaian mereka.

Perhubungan dua hala mampu diwujudkan dan sistem pembelajaran boleh dijalankan dengan lancar kerana ada interaksi antara guru dan pelajar. Sekiranya bermasalah, boleh diperbaiki kerana pada masa sama pelajar memperoleh sokongan moral daripada guru.

Dunia peperiksaan sebenarnya merangkumi disiplin penting yang harus diberi perhatian khusus bukan saja oleh pelajar tapi juga guru. Ia mengajar seseorang supaya mementingkan tahap kebajikan, kesihatan, kecacatan, latar belakang keluarga hingga persekitaran. Semua perlu diambil perhatian sebelum menduduki peperiksaan.

Justeru, pelajar tidak harus gentar dengan peperiksaan. Ia satu wadah menjadikan seseorang lebih bijak dan bertanggungjawab dengan diri sendiri.

Peperiksaan adalah tahap meningkatkan keupayaan diri untuk berjaya sekali gus memberi kesan kepada sosio ekonomi dan kebanggaan negara.

Ia juga membalas jasa ibu bapa dan guru jika berjaya dengan cemerlang.

p/s – klik di sini jika nak dptkan soalan2 ramalan atau soalan2 trial dr sekolah lain.

Advertisements
  • Ridzwan Ex-5sn1
  • September 14th, 2008

  huh…xder sesape yg komen lagi kat ruangan nih ker?aku harap bley jumpa korang sume utk bermaaf maafan…..maybe Syawal yg terdekat nih,aku berusaha utk jumpa korang….(WanDex)

  • lieezzy cute
  • October 21st, 2008

  sape ridzwan ni ek????
  x knl pown!!!

  • fara5
  • October 24th, 2008

  tunggu wan dtng nnt..ko tnya la..huhhuu

  • Ridzwan Ex-5sn1
  • October 24th, 2008

  saya Wandex…

  • fara5
  • October 25th, 2008

  haha..tu dia..dia dah ckp dah..dia wandex..hi hi hi..apa lg liza..kasi buah serang la..haha

  • lieezzy cute
  • October 25th, 2008

  aku masih lagi blurr akan kewujudan mamat ini…
  anyway…who cares…..
  lantak la die…

  • fara5
  • October 26th, 2008

  dah la tu..nnt gaduh plak ko dgn dia kat dlm blog ni…kang aku kawinkan kang..nak?

  • lieezzy cute
  • October 26th, 2008

  owh tidak…aku masih setia terhadap yang bermisai….ha99

  • fara5
  • October 26th, 2008

  mmg ko terlalu setia..aku nmpk dr pandangan mata ko kat dia tu.hahaha

 1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: