Soalan Ramalan Bahasa Melayu SPM 2008.

OK..hari ni post berkenaan dgn Soalan Ramalan Bahasa Melayu SPM 2008.Namun harus di ingat bahawa ini adalah ramalan sahaja.Jangan duk percaya bulat2.Nanti tergamam besok kot2 soalan spot ni tak keluar..hi hi hi..ada lak yg pengsan dlm dewan sat lg..OK..Tapi yang bahagian novel dan antologi2 tu.Aku rasa,memang boleh pakai.Cuma bahagian esei tu.Korang baca je lah tajuk yg aku bg ni.Tak nak baca pun takpe.Kang duk ckp aku bagi soalan lain dr SPM yg sebenar lak.Sape suh percaya?Padankan muka..hehe..contoh karangan korang leh baca dgn klik sini.

Lagi pun aku mmg tak pergi mana2 seminar.Hmm..takpe lah..tak semestinya tak pergi seminar masih tak boleh dpt A kan?Yang penting diri sendiri tu.Hehe..Oklah..ni lah tajuk2 nya..good luck 4 SPM tomorrow!Naikan peratus lulus SMK Sg Kertas tu.Dah la duk ateh bukit..Jangan kasi keputusan macam bukit kena tarah lak.Huhuhu..apa2 pun di mana ada kemahuan di situ ada jalan.Jangan lupa nnt masa karangan sumbatkan peribahasa sebanyak mana yang boleh ok..chow..

FOKUS KOMSAS DAN NOVEL SPM 2008

Soalan 2 (b) Prosa Moden
1. Lambaian Malar Hijau (cerpen tingkatan 4)
2. Annyss Sophillea (cerpen tingkatan 4)
3. Serunai Malam (drama tingkatan 4)
4. Di Sisi Rinda (cerpen tingkatan 5)
5. Virus Zel untuk Abah (cerpen tingkatan 5)
6. Kerusi (drama tingkatan 5)

Soalan 2 (c) Prosa Tradisional
1. Cerita Bayan Tiada Menurut Kata Ibu Bapanya (prosa tradisional tingkatan 4)
2. Peminangan Puteri gunung Ledang (prosa tradisional tingkatan 4)
3. Sabor (prosa tradisional tingkatan 5)
4. Kezaliman Membawa Padah (prosa tradisional tingkatan 5)

Soalan 2(d) Puisi
1. Pantun Kiasan (puisi tingkatan 4)
2. Syair Dandan Setia dan Intan Terpilih (puisi tingkatan 4)
3. Pantun Enam Kerat (puisi tingkatan 5)
4. Pantun Lapan Kerat (puisi tingkatan 5)
5. Anak Laut (sajak tingkatan 4)
6. Jalan-jalan Raya Kotaku (sajak tingkatan 4)
7. Duhai Pentafsir (sajak tingkatan 5)
8. Di Ruang Gemanya (sajak tingkatan 5)

BAHAGIAN NOVEL
1. Latar Masa
2. Latar Masyarakat (persamaan perbezaan)
3. Teknik Plot (persamaan)
4. Nilai kemasyarakatan
5. Kejadian yang dapat memberi kesan dalam kehidupan pembaca
6. Peristiwa yang memilukan dan menggembirakan pembaca
7. Teknik plot
8. Gaya bahasa
9. Plot puncak novel

Ramalam Karangan SPM 1

Remaja kini suka merokok di mana-mana sahaja dan pada bila-bila masa sahaja. Huraikan faktor-faktor gejala ini terus berlaku.

[ 100 markah ]

Ramalam Karangan SPM 2 – Karangan Bergambar (Bahagian A)

16Kepentingan Mempertahankan Permainan Tradisional

Ramalam Karangan SPM 3 – Karangan Topik Pertanian

Tajuk: Kegiatan Pertanian Di Malaysia


Ramalam Karangan SPM 4 – Karangan Topik keibubapaan

KARANGAN JENIS RENCANA (Peranan Ibu Bapa Dalam Mengurangkan Gejala Sosial )

Karangan Ramalam SPM 5 – Industri Desa

Industri desa sememangnya tidak boleh dipinggirkan kerana mempunyai potensi yang begitu besar dan penghasilannya juga dapat membantu dalam meningkatkan ekonomi penduduk dan negara ini.
Ulaskan pernyataan tersebut dan jelaskan cara-cara memajukan industri desa.

[ 100 markah ]

Ramalam Karangan SPM 5 – Karangan Topik Kesesakan lalu lintas

Soalan

Kesesakan lalu lintas merupakan satu masalah yang belum dapat diatasi di kota besar seperti Kuala Lumpur walaupun sistem pengangkutan awam di negara ini semakin hari semakin canggih. Huraikan sebab-sebab berlakunya kesesakan lalu lintas yang berkaitan dengan sistem pengangkutan awam.

[ 100 markah ]

<!–[if !mso]> <! st1\:*{behavior:url(#ieooui) } –>

  1. pergh.. napa la zaman pakcik tak wujud lagi perkataan blog nie… kalau tak senang skit zaman tuh

  2. haha… almaklum la.. zaman dulu teknologi internet nie cuma digunakan dlm ketenteraan aje…

      • fara5
      • December 29th, 2008

      rafhz..hi hi hi..skrng dah terlebih guna suda..smpi jual folio jwpn..ekekekeke

  3. sekarang budak 4 tahun pun dah pandai guna

  4. hopefuly question tahun nie tak la tuff sgt

  5. good luck kepada sesiapa yang ambil smp tahun ni ok

      • amani
      • November 4th, 2009

      good luck to u.i wnt ask u,awk tau tjuk spot bi bhagian B N BM PPer 1.

    • jessica@pinkyen
    • October 27th, 2009

    do the best ur spm this year….

    • FeyaLiey
    • October 27th, 2009

    salam . . thanx Q yaa f0e diZ inf0m .. kay .. taw gak me pa y kuar tym excm. . h0ho.. sCared plak vhaa .. huh.. hahaha!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: